5 saveta za pecanje po kiši

Vreme može imati veliki uticaj na ribolov, tačnije na raspoloženje ribe ali i raspoloženje ribolovaca. Ja uvek pogledam vremensku prognozu pre nego što krenem na reku. Sajt www.yr.no uglavnom pogodi tačan sat i količinu kiše koja će padati, dan unapred. 

Dešava se nekad da norvežani omaše, pa nas kiša zatekne dok smo na vodi.

Generalno ne preporučujem ribolov u toku jakog nevremena i grmaljavine, ali nema razloga da se pecanje prekine zbog obične kiše koja može da doprinese većem broju ugriza ribe.

Kiša razbija površinu vode, stvara struju i rastvara hranljive materije u vodenom toku a riba to ume da iskoristi. Na kraju krajeva već ste mokri, zašto onda još ne bi i upecali ribu?

#1 Kabanica na prvom mestu

Ne postoji loše vreme, postoji samo neadekvatna obuća i odeća. Siguran sam da u rancu uvek ima mesta za kabanicu koja je neophodna usled iznenadne kiše. Od svih saveta za ribolov po kišnom danu ovaj je ključni za održavanje pozitivnog načina razmišljanja! Ako ostanete suvi, možete da pecate ceo dan. 

Pecanje na kiši meni daje poseban osećaj slobode!

#2 Pecajte brže

Ukoliko bacate spinerbajt koji je relativno “spora” varalica zamenite ga kašikom, leptirom ili brzim voblerom…

Riba je agresivnija tokom kiše.

Grabljivice izlaze iz svojih skrovišta u kojima su tokom sunčanog dela dana. Dosta su aktivnije i nemojte se plašiti da pecate agresivno! 

#3 Bacajte mamac što bliže obali

Još bolje u blizini odvoda. Kiša sa površine zemlje i iz odvoda spira prirodnu hranu za ribe koja dolazi upravo tu da se nahrani. Jasno vam je da gde je bela, sitnija riba tu su i grabljivice!

#4 Pripremite se pre i posle kiše

Najveće rezultate možete imati neposredno pre početka kiše ili kada nevreme stane. Niski barometarski pritisak šalje ribu u ludilo! Upravo u ovom periodu su mnogi dobijali kapitalne primerke.

#5 Koristite površinske varalice sa jakim bojama

Kiša zamagljuje i muti vodu, smanjuje vidljivost, pa otežava ribama da vide mamce. 

Olakšajte im!  🙂

Koristite mamce za zvečkom koji prave veliku buku, takođe birajte varalice sa svetlim bojama.

Nadam se da će vam neki od ovih kratkih saveta pomoći da sledeći put kišu iskoristite u svoju korist. Ako tako bude, pišite nam u komentaru i šaljite slike.

BISTRO!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *