pecanje-soma

Pecanje soma – kompletan vodič

Pecanje soma jedna je od najpopularnijih kategorija u svetu ribolova, bilo da pecate na rekama ili jezerima. Som je ogromna rečna grabljivica i jedna od najvećih slatkovodnih riba na svetu, može da dostigne dužinu i do 3 metra, a težinu i do 200 kilograma. Kod nas nas je zabeležn slučaj ulova soma od oko 200 kilograma, kod Apatina 1958. 

Fotografija preuzeta sa Radiodunav.com

Ovo su naravno veoma retki i kapitalni primerci soma ulovljenog kod nas, pogotovu u zadnjih 10-20 godina. Standardna lovna dužina soma je oko 1 metara dužine i težina od 10-30 kilograma, sve preko ovoga se može smatrati kapitalnim ulovom! Ukoliko želite ciljano da lovite soma i možda oborite ovaj rekord iz 1958 godine, počnite od ovog članka u kom smo pisali o osnovama pecanja soma, najpopularnijim tehnikama, mamcima, neophodnoj opremi i još mnogo toga.

Tehnike pecanje soma

Najpopularniji sistemi za pecanje soma su dubinsko pecanje na žive mamce, varaličarenje, bućkanje soma i manje popularno ali takođe veoma uspešno, pecanje soma na plovak. Na svim vodama su ove tehnike primenljive, negde manje, negde više, ali ukoliko ste dovoljno uporni imaćete uspeha na bilo koju od navedenih tehnika. 

Igrajte se i istražujte, kada otkrijete koji način pecanja soma vam odgovara i gde imate više uspeha, onda usavršavajte tu tehniku.

Pecanje soma na dubinku

Ovo je veoma popularna tehnika pecanja soma u celom svetu. Kao što se iz naziva može zaključiti, suština je da se živ ili mrtav mamac (keder, rovac, durdubak, glista…) postavi na 40-50cm od dna reke gde se “čeka” da som naiđe i “pokupi” mamac. 

Postoji dosta sistema za dubinsko pecanje soma, ali najkvalitetniji sistem je onaj koji je najjednostavniji – što manje čvorova i predveza, manja je verovatnoća za pucanjem pa ćemo takav sistem ovde opisati. 

Kao što možete da vidite na skici, ovo je veoma jednostavan sistem koji koriste surovi profeisonalci i početnici širom sveta već decenijama. 

Suština je da težinu olova i rastojanje mamca od dna prilagodite vodi na kojoj pecate. 

Na jakim rekama popu Dunava ili Save, obavezno koristite teža olova, od minimum 100-150 grama, dok na mirnijim vodama popu Tamiša ili na jezerima, možete koristiti olova manje težine.

Visinu, odnosno, rastojanje mamca od dna morate da tetirate jer nema pravila, nekada će som udariti skoro na samom dnu, odnosno, 10-20cm od dna, a nekada na 70-80cm. Najbolje da testirate, tako što ćete na 2 ili 3 štapa podesiti različite dubine na kojima se mamac nalazi.

Mamci za soma

Dobro je da testirate i različite vrste mamaca na različitim dubinama. Na jedan štap stavite živog kedera, na drugi durdubake, na treći rovce, na četvrti gliste… Dešava se da jedan dan, iz samo njemu poznatog razloga, som uzima rovce, a ostale mamce neće ni pipnuti, dok će drug dan jurišati na gliste kao da sutra ne postoji. Ozbljno se spremite se za riblov soma, nabavite sve moguće vrste mamaca kako bi povećali šansu za ulovom.

Pecanje soma na durdubak

Durdubak je vrsta pijvaice koja se hrani živim plenom poput glista ili insekata, živi na dnu reka i u mulju i prirodna je hrana somovima. Najbolje je nakačiti durdubak na udicu tako što ćete samo jednom ili dva puta da ga probodete, kako bi ova pijvaca mogla što više da se uvija oko udice, a na taj način će privući i soma ukoliko je u blizini. Som koji je u potrazi za hranom, ne može da ignoriše durdubaka koji je na ovaj način zakačen za udicu!

Pecanje soma na rovca

Rovac i ako ne živi u vodi, veoma je popularan mamac, ne samo za soma, već i za ostale ribe pout mrene ili klena. Iskusni ribolovci ga stavljaju na udicu, tako što ga vrhom udice probodu odmah iznad oklopa i celog ga nežno navuku na udicu, tako da ga što manje povrede, kako bi ostao živ i bio pokretan. Možete ga i ovako ubaciti u vodu, ali neki pecaroši navode da je “tajni trik” da nabodenog rovca sa sve udicom ubacite u celofan od paklice cigareta koji ćete najlonom vezati na otvoru što bolje, kako se ne bi ispunio vodom.

Na ovaj način će rovac ostati duže živ zbog male zalihe kiseonika koja se nalazi u celofanu i sve vreme će grbati i pokušavati da se oslobodi, to grebanje pravi specifičnu buku koja će privući soma ukoliko je u blizini.

Iz iskustva mislim da ovo nije neophodno, jer rovac sam sa svojim specifičnim mirisom će privući soma koji je u potrazi za hranom i bez celofana.

Na vama je da testirate.

Rovcima su prirodno stanište livade ili pašnjaci, veoma ih je teško pronaći, pa je savet da ih kupite. U svakoj bolje snadbevenoj radnji ih možete naći po ceni od 40-50 dinara po komadu.

Pecanje soma na glistu

Kišna glista je, po mišljnju mnogih somadžija, najbolji živi mamac za brku. Pogotovu posle kiše, kada voda spira površinu zemlje u reku, a sa njom i gliste, koje postaju prirodna hrana za ribu. Čuvena ruža, napravljena od dosta glista nakačenih na udicu, čiji krajevi se uvijaju i neprekidno pomeraju u vodi može privući i najveće primerke somova.

Gliste možete sami da nakupite posle kiše u dvorištu, parku, ispod kamena i slično, a možete ih kupiti u bilo kojoj radnji ribolovačke opreme po ceni od 5-10 dinara po komadu.

Pecanje soma na kedera

Ova tehnika zaslužuje zasebnu temu, koju ćemo sigurno obraditi i okačiti na blog. Pecanje soma ne kedera, podrazumeva kačenje žive ili mrtve ribe na udicu i na taj način “zakačiti” soma koji će sigurno progutati ovakav mamac ukoliko se nađe u blizini. Ne postoji odgovor šta je bolje, da li živ ili mrtav mamac, kao što ne postoji ni odgovr koju ribu upotrebiti za mamac. Neko će vam savetovati da zakčite grgeča koji je veoma izdržljiv, drugi će vam reći da su plotica ili deverika najbolji mamci…

Mi vam kažemo da testirate jer nema pravila!

Kedere možete kupiti u većini ribolvačkih radnji, ali savet starih alasa je da soma mamite kederom iz vode u kojoj ga tražite.

Varaličarenje soma

Bilo da varaličarite soma, na voblere, glavinjare, kašike, leptire ili ih tražite na samom dnu slikonskim varalicama sa jig glavama, možete uhvatiti stvarno kapitalne primerke ovih grabljivica.

Soma možete varličariti kako na rekama, tako i na jezerima, sa obale ili sa čamca, sve varijante donose rezultate, a upravo zbog toga, varaličarenje soma je za mene omiljena tehnika.

Varalice za soma

Za lov soma, najčešće se koriste “debeljuškasti” vobleri sa zvečkom jer pod vodom prave buku koja će podići i sitog soma sa dna. Neki od najpopularnijih voblera za soma su Rapala Fat Rap i Mini Fat Rap, koji se proizvodi u nekoliko odličnih dekora.

Pored fabričkih voblera, kod nas možete pronaći veliki izbor ručni rad varalica, odličnog kvaliteta. 

Metalne varalice za soma, kašike i leptiri se podrazumevaju. Najpopularniji izbor su Dam effzett kasike, Grba, odnosno, Dikom valarice, Meps i slično. Naravno, postoji još mnogo tipova no-name metalnih varalica koje daju odlične rezultate, a u zasebnom članku ćemo obraditi temu svih tipova varalica za lov soma.

Ovaj članak je namenjen početnicima koji tek kreću u avanturu pecanja soma, pišite u komentaru vaše mišljenje, predložite nešto što smo mi izostavili i javite nam se sa slikom vašeg kapitalnog ulova!

Bistro!

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *