Pecanje štuke - ultimativni vodič

Čudovište koje vreba u plitkoj vodi. Nežnim pokretima peraja, održava se i vreba svoj plen. Kada ga primeti eksplodira i poput tornada kreće u akciju!

To je štuka! 

Velika, agresivna, pravi podvodni akrobata…Ribari širom sveta je željno očekuju na štapu! 

Kako se štuka ponaša i hrani?

Na prelasku proleća u leto, kada temperatura vode zaista počne da raste, štuka će krenuti aktivno da se hrani. Za razliku od zime kada je njena aktivnost znatno manja, sa lepim vremenom vraća se i agresivnao ponašanje ove ribe.

Štuka je divna grabljivica koja svoj plen vreba iz zasede! Šta to znači za nas ribare?

Potražite čistu vodu sa bogatom vegetacijom. Štuka preferira manje mutnu vodu gde sunčeva svetlost može doseći podvodne biljke i poboljšati njihov rast. Ovo su prirodna skloništa koja ovaj majstor zasede preferira.

Dok je kod drugih grabljivica, poput smuđa ili bandara potrebna suptilnost, kod moćne štuke nije u tome ključ. Ne plašiti se da bacate velike mamce ili da agresivnije pecate.

Štuka se najviše oslanja na njenu bočnu liniju. To znači da su jake vibracije i svetlucave boje presudne prilikom izbora varalica. Naravno, živi mamac – keder je uvek solidna opcija.

Hrani u zoru i sumrak, mada to nije pravilo, dešava se da udari i u svim ostalim delovima dana. S’obzirom na važnost vida i osmatranja prilikom zasede, 90 minuta nakon izlaska i nešto pre zalaska sunca štuke su najaktvnije.

Tehnike ribolova štuke i izbor mamaca

Lično najviše volim varaličarenje leptirom ili kašikom. Prave jako mali otpor prilikom izbačaja, što može biti presudno kada štuka nije uz obalu i potreban je veći domet. Ove dve varalice su verovatno najpoznatije u ribolovu štuke, vole ih ribolovci širom sveta a vole ih i štuke. Prave jake vibracije i odsjaje koje gladna štuka ne može ignorisati.

Ovo su površinske varalice, uz različite položaje vrha štapa mogu se voditi tik uz površinu ili na oko pola metra dubine, tako da nema bojaznosti od kača i kidanja. Postoje razne varijante, oblici i dezeni, često sa končanim ili gumenim resicama na kraju u kojima su skrivene udice.

Iznad na slici su izvorne verzije ovih varalica, veoma lovne i dokazane u celom svetu pa se podrazumeva da ih svaki ribolovac bilo početnik ili surovi profesionalac ima u priboru.

Još jedna opcija koju zaista volim je spinerbait. Pravi izuzetno snažne vibracije pod vodom pa je predviđen za nešto sporije vođenje ali je ubistven za kapitalnu štuku.

Vobleri sa zvečkom

Štuka može čuti “zveckanje” mamca čak i na velikoj udaljenosti. Realstičan izgled i pokreti male ribice ne ostavljaju ovog predatora ravnodušnim.

U osnovi postoje dve verzije, plitkoronci sa kraćim kljunom (paktom) koji zaranjaju u proseku do pola metra dubine i dubokoronci sa dužim kljunom (koji se više preferiraju za soma, ali ako ih provozate na pravom mestu i u pravo vreme uzeće ih i štuka).

Ponuda voblera nikada nije bila veća. Poznate firme i proizvođači širom sveta decenijama unazad prave uspešne mamce ovog tipa. Takođe na facebook-u ili instagramu možete pronaći dosta dobrih majstora koji su zanat izrade voblera izjednačili sa umetnošću. Ne ostaje vam ništa drugo nego da testirate razne modele i veličine na vodi na kojoj pecate. Moj savet je da krenete sa jeftinijim verzijama dok ne ispitate dno i ne otkrijete mesta gde su kače, jer sigurno ne želite da otkinete varalicu koju ste platili par desetina evra prilikom prvog zabačaja.

Jig glave i silikonske varalice

Takozvano džigovanje se najviše primenjuje u lovu na smuđa i bandara, ali tokom ove tehnike varaličarenja nikada ne znate da li će udariti som ili štuka pa iskusni ribolovci za svaki slučaj stvaljaju čeličnu sajlicu na kraju predveza bez koje je pecanje štuke nezamislivo.

Uvek se divim “radu” ovih varalica koje su napravljene od mekog tela (silikon ili plastisol) pa njihov osetljiv rep pleše i sa najsitnijim trzajem štapa. Ima ih raznim dužinama i bojama. Na vrhu imaju olovnu glavu sa udicom pa je težište upravo tu. Nežnim pokretima na gore i puštanjem varalice u slobodni pad stvarate veoma realističnu iluziju male ribice koja se se hrani na dnu reke. 

Ove varalice nisu skupe, koštaju svega par destina dinara sa sve olovnom jig glavom što je dobro jer zbog same tehnike varaličarenja po dnu reke ili jezera depava se često kačenje i kidanje pa šteta nije velika. 

Zamenite udice na varalicama

Udice koje dolaze na fabričkim mamcima izgledaju oštro ali često su budžetska opcija kako bi se smanjila cena proizvodnje. Ukoliko se spremate na ozbiljan lov štuke moj savet je da fabričke udice zamenite kvalitetnijim. Na taj način smanjujete mogućnost spadanja ove ratoborne grabljivice.

Najbolje vreme za traženje štuke?

Odmah da kažem da štuka zaista može biti uhvaćena u bilo kom periodu dana, ali ipak postoje neke zakonitosti kada je najveća verovatnoća da je uhvatite.

Jutarnja štuka

Štuka je ujutru aktivnija nego inače. Neposredno pre izlaska sunca je odlično vreme za traženje gladne štuke koja je krenula po svoj prvi obrok. Slobodno bacajte veće mamce uz obalu i u plitkoj vodi. Tu je.

Popodnevna štuka

Nakon jutarnjeg lova, štuka se primiruje. Vraća se u dublje vode, travu i skloništa.

Pogotovu kada su više temperature.

Ukoliko želite da tražite štuku u popodnevnim satima pokušajte sa dubinskim varalicama ili na potonjak i živi mamac, možda se posreći, ali popodnevni ribolov štuke nije najbolji izbor.

Pecanje štuke noću

Štuka će se opet aktivirati kada sunce počne da zalazi i voda da se hladi. Za to vreme štuka izlazi iz skrovišta što je čini dosta lakšom metom. Samo zapamtite, kada sunce u potpunosti zađe i voda potamni, štuka će se najverovatnije primiriti.

Koje je najbolje vreme za pecanje štuke?

U samo svitanje! 

Pre izlaska sunca budite na reci i prepremite se. Sa pojavim prvih sunčevih zraka najveća je verovatnoća da će ovo čudovište udariti. 

Štuka opseda snove mnogih ribolovaca širom sveta – i to sa dobrim razlogom!

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da uhvatite još veću ili više štuka ove sezeone i to bih voleo da čujem od vas… Pišite, ostavite komentar, sliku…

Bistro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *