stap-za-soma

Štap za soma – kako odabrati?

Ne peca štap ribu, već ribolovac. Čuvena narodna mudrost koja je u potpunosti tačna, ali za vađenje soma iz vode na obalu, pored iskustva i umeća, neophodan je kvalitetan i jak štap sa odgovarajućom opremom, koja je namenjena za ovako velike i snažne grabljivice.

Jedino što ne želite da vam se desi je da zakačite kapitalnog soma, osetite tu silu i baš kada adrenalin bude na vrhuncu, da štap pukne ili se struna prekine. 

Znam osećaj, ne želim to razočarenje bilo kome.

Upravo zato sam napisao vodič za odabir štapa i opreme za pecanje soma, namenjen početnicima, pa pre nego što izađete na vodu, zaronite u ovaj vodič.

Šta čini jedan štap pogodnim za pecanje soma?

Snaga da izdrži borbu sa najvećom rečnom grabljivicom se podrazumeva, ali pre nego što ovo detaljno obrazložimo, hajde da se vratimo par koraka nazad. Odgovorite sebi na sledeća ptanja: Koji metod pecanja soma planirate? Na dubinku ili varaličarenje? Ukoliko varaličarite, da li je to sa obale ili čamca?

Ovo je prvi kriterijum koji morate definisati kako bi odabrali pravi štap za pecanje somova.

Štap za dubinsko pecanje soma - pecanje na potonjak

Štapovi za dubinski ribolov su pretežno dužine od 3.0 – 3.9 metara dužine i težine bacanja u rasponu od 100-300 grama. Neophodno je da štap namenjen za dubinsko pecanje soma bude velike težine bacanja, kako bi mogao da se stavi i zabaci mamac (keder, rovci, gliste, durdubaci…) sa potonjakom, odnsono olovom, prilagođene težine, jačini vode na kojoj se peca.

Akcija štapa za soma se preporučuje da bude C – odnosno parabolik, gde se ceo štap pod naponom savija, a ne samo vrh ili trećina.

Ovakvi, parabolični, štapovi su veoma izdržljivi i namenjeni borbi sa najkrupnijim ribama.

Posebno bih istakao, da štapovi ove dužine i akcije se odlično ponašaju kada se som zalepi za dno, odnosno mulj, i treba ga odvojiti i izvući na površinu. Ovo je osetno lakše sa dužim, nego sa kraćim štapovima.

Kod dubinskog pecanja soma, odnosno “čekanju soma” preporučuje se da u setu imate dva pa čak i tri štapa kako bi na različita mesta mogli da zabacite različite mamce. 

Zašto je ovo bitno?

Ne možemo predvideti da li će som taj dan uzimati glistu, durdubake, rovca ili možda kedera, ali sa 2 ili 3 štapa za dubinski ribolov na koji su zakačeni različiti mamci, znatno povećavamo šanse za uolovom.

Štap za varaličarenje soma

Prilikom klasičnog varaličarenja (spin fishing) soma, koriste se takođe izdržljivi štapovi, ali manje težine bacanja, oštrije osetljivost i naravno, kao i kod varaličarenja bilo koje druge ribe, bitno je da varaličarski štap bude lagan, kako bi mogli sa njim aktivno da pecate nekoliko sati. 

Težina bacanja koja će vam biti neophodna na varaličarskom štapu za soma je u rasponu od od 40-180 grama, jer je upravo to raspon težina varalica za soma. Standardna dužina ovih štapova je od 2.7-3.0 metra dužine.

Naš kolega, čuveni sportski ribolovac Petar Srok je jako lepo prezentovao štap za varaličarenje soma model Mad Cat Green Spin.

Preporučujemo da pogledate video ispod!

Kao što vidite, ovaj štap je napravljen od veoma kvalitetnog TC24 karbona sa debelim blankom, a upravo ovo garantuje izdržljivost koja je neophodna u borbi sa somovima.

Dam Mad Cat Green Spin je dizajnirao Jakub Wagner – jedan od najpoznatijih ribolovaca somova na svetu. 

Ovaj štap možete kupiti po veoma pristupačnoj ceni od 8.000 dinara i budite sigurni da će trajati godinama.

Mi ga takođe preporučujemo kao najbolji odnos cene i kvaliteta na našem tržištu. Izuetno je lagan, odlično izbalansiran i uliva poverenjene i pre nego što zabacite varalicu u vodu.

Štap za vertikalno pecanje - džigovanje soma

Za vertikalno pecanje sa čamca koriste se štapovi prilično sličnih karakteristika kao i za standardno varaličarenje, samo što se kod vertikalnog pecanja, koriste kraći štapovi, odnosno štapovi dužine od 1.80-2.40 metara.

Ukoliko pecate soma sa čamca, dobro je da imate što univerzalniji štap, odnosno štap sa kojim možete bacati teške voblere, kašike, glavinjare, a sa druge strane, štap mora biti i dovoljno osetljiv kako bi mogli da pecate sa silikonskim varalicama i jig glavama ukoliko je som na dnu.

Naša preporuka opet ide ka brendu Mad Cat koji već duže vreme razvija opremu specijalno dizajniranu za pecanje somova.

U pitanju je Dam Mad Cat – White Clonk Teaser, izuzetno otporan i lagan štap, pa će pecanje sa njim biti izuzetno lagano i neće vas zamarati, a ovo je jako bitan faktor, jer je za pecanje kapitalnog soma potrebna upornost.

Madcat White Clonk Teaser se pravi u dve dužine, 2.10m i težine bacanja 150-200 grama, kao i nešto jača verzija dužine 2.40m, težine bacanja od 200-250 grama.

U periodu kada je to dozovoljeno, ovaj štap možete koristiti i prilikom pecanja soma na bućku.

Predlažemo vam da pogledate kratku video prezentaciju, našeg iskusnog ribolovca Petra Sroka u videu ispod…

Ovaj štap takođe možete kupiti po veoma pristupačnoj ceni od 8.000 dinara i siguran sam da se nećete pokajati. Nakon nekoliko uporednih testova, izbor Alas Fishing tima je upravo spao na Mad Cat štapove, kada je pecanje soma u pitanju.

Mašinice za soma - kako upariti sa štapom?

Za pecanje soma, neophodno je upariti kvalitetan komplet, odnosno, pored dobrog štapa, potrebno je da imate jaku mašinicu sa izdržljivom strunom.

Som je izuzetno jaka riba i biće vam potrebno dosta strune kako bi velike somove izvukli na suvo, pa je minimalna dimenzija špulne 4000. Na ovu špulnu možete staviti dovoljno metara strune za višečasovnu borbu i zamaranje soma.

Birajte mašinicie sa prenosom u rasponu od 4.8:1 do 5.2:1 i nešto jačom kočionom silom od minimum 9 kilgrama.

Prenos, na primer, 5.2:1 znači da se špulna okrene 5.2 puta prilikom okretanja punog kruga ručice. Ovo u praksi znači da će vaša varalica pod vodom ići jako brzo i praviti ogromnu vibraciju kao i buku, što je izuzetno bitno kada treba da isprovocirate soma da pojuri za njom.

Struna za soma - koju odabrati, a da budete sigurni?

Poslednje, ali ne i najmanje važno – struna za soma. Bitan detalj, isto koliko i štap ili mašinica. Posle dosta uporednih testova i razgovora sa iskusnim somolovcima naučio sam da se može uštedeti na štapu ili mašinici, ali ne i da je pametno štedeti na struni. Većina štapova i mašinica namenjenih pecanju soma, raznih proizvođača će završiti posao. Ali najčešće greške se dešavaju upravo kod odabira strune za soma.

Jeftine i ne kvalitetne strune su podložne pucanju pri velikom opterećenju i sigurno se ne isplati, zbog uštede od par stotina dinara, da vam kapiralni ulov “spadne” sa štapa.

Naša preporuka ide za Mad Cat upredenu strunu, debljine 0.35mm koja na testu izdržljivosti trpi direktno opterećenje od 29.5 kilograma – u prevodu, sa ovom strunom ćete biti sigurni čak i ako zagrize najveći som iz Save ili Dunava, pa čak i sa Ebra.

Bistro i šaljite nam slike vaših ulova! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *