Varalice za bucova | Pecanje bucova | Saveti i trikovi

Pecanje bucova je od nedavno postala moja omiljena aktivnost na Savi i Dunavu. Nije oduvek bilo tako, do pre nekoliko godina, kada sam ciljano tražio štuku, ni na pamet mi nije padalo da jurim ovog bandita, ludu i borbenu grabljivicu koja pruža fantastičan osećaj borbe na štapu, po meni mnogo bolji od štuke. Nisam to uviđao jer sam tu istu štuku lovio sa nešto “težiim” priborom, pa kada slučajno zakačim bucova od 1 kg, kakvih ima najviše, nemam neki osećaj borbe dok ga izvlačim pa mi nikada nije ni bio zanimljiv.

Ne sećam se više ni sam kako je došlo do toga na reci probam nečiji, nešto osetljiviji pribor, poput štapa sa akcijom bacanja 12-24 grama, tanjim hipronom i fluocarbon predvezom na kraju i baš tada da mi udari bucov kilaš, možda i kilogram ipo…

Kakva borba!

Imao sam osećaj kao da se borim sa štukom od 3-4 kilograma, šap je sve vreme podrhtavao, dok sam ja na mašinici štelovao i usklađivao dril, a adrenalin je iz sekunde u sekundu rastao. Borba je trajala skoro dva minuta i oseaj je bio fantastičan. Bucova sam vratio u reku i zabacio ponovo, nije prošlo zadugo, udario je sledeći, pa sledeći… sve kilaši, kojih ima najviše, a koji na light priboru daju osećaj borbe za pamćenje.

Tada sam shvatio, da fantastičan osećaj krupne i snažne grabljivice na štapu ne moram imati svega nekoliko puta godišnje, već skoro svaki put kada izađem na reku, samo jer sam uskladio opremu sa bucovom koga u našim vodama ima poprilično i jednostavno ga je locirati.

A onda, sa pravilnim odabirom varalica, počeo sam da dobijam bucove od po 2 i 3 kilograma, a na light opremi, varaličarenje je od tada za mene dobilo sasvim novu dimenziju! Svaki izlazak na reku je za pamćenje!

Upravo i to jeste tema ovog članka, kako da odaberete varalice koje su se meni pokazala najlovnijima za bucova, ali pre toga, hajde da se malo upoznamo sa ovom prelepom grabljivicom!

Bucov

Bucov je slatkovodna grabljivica koja je prisutna u gotovo svim evropskim jezerima i donjim tokovima reka, najčešće u blizni ušća. Konkretno kod nas, bucova najviše ima u Savi i Dunavu, Tamišu, ali i svim ostalim rekama, poput sve tri Morave, Tise kao i gotovo svim manjim jezerima. Dakle, bucova ima u izobilju i ukoliko se odlučite za ciljano pecanje ove grabljivice, čak i ako ste početnik, imaćete puno uspeha!

Izvor: Adobe Stock

Bucov može da naraste i do 10 kilograma i preko 120 cm dužine, ali to je, iskren da budem, izuzetna retkost za uloviti. Takav bucov je preiskusan, prošao je sito i rešeto, a bucovi, čak i oni mali, važe za izuzetno oprezne ribe, koje love na vid, pa se ne kaže slučajno da ako ste vi videli bucov u reci, znajte da je on pre toga video vas. Male bucove ako galamite na obali ili ako vas vide možete oterati, a zamislite tek ovakvog kapitalca, sigurno ga nećete lako prevariti. I ako u našim rekama ima ovako velikih bucova, kapitalnim ulovom se smatraju bucovi koji su od 4-6 kilograma, a sve od 2-4 kilograma je takođe odličan ulov i fantastičan osećaj na štapu.

Kao što sam napisao, bucov je izuzetno oprezna grabljivica, više piuta mi se dešavalo kada pecam sa čamca da vidim kako bucov prati varalicu koju motam ka meni i na samo nekoliko metara od čamca kada se sprema da je zagrize, okrene se i nestane u dubini. Video me je. Osetio je prevaru.

Pecanje bucova

Kada pecate bucova, pogotovu sa obale, pre nego što počnete da zabacujete varalicu i vitalte sa štapom, primirite se i posmatrajte reku. Od svih grabljivica, bucova je najlakše uočiti. Uvek se javlja u samo svitanje i tokom jutra, kada je najaktivniji, kao i u kasnim popodnevnim satima i neposredno pre zalaska sunca. Bucov lovi tako što pravi koncetrične krugove oko jata manjih riba i onda, kada dovoljno suzi krug oko ciljanog jata, iznenada i u čuvenom napadu koji se naziva raub uleće u jato i hvata ribu, tada se na površini javlja jak zvuk i odesčan “pljasak” koji je nemoguće propustiti.

To je bucov. Lovi.

Mapirajte reku gde ste primetli da se javlja i krenite da zabacujete varalice i tražite ga. Varalice vodite odsečno i brzo, neophodno je da mašinica bude sa što bržim prenosom, jer bucov je izuzetno braza riba i najbrže ga možete isporvocirati ako brzo vodite varalicu, menjajući naglo njen smer, sa povremenim i kratkim zaustavljanjem i puštanjem da varalica “propada”, pa naglim podizanjem štapa u vis i opet snažnim okretanjem mašinice, odnosno, brzim vođenjem varalice. Baš prilikom tih “propadanja” varalice imao sam najviše udaraca, kako manjih, tako i većih bucova.

Mađi bucovi često love i u jatu, pa kada se desi da pronađete jato koje lovi možete za manje od pola sata upecati i više od 10 bucova. Često je svaki zabačaj u jato udarac, ali to su uglavnom bucovi od 700-800 grama, retko kada veći. Jer gde je sitan bucov, znajte da tu nema krupnog.

Krupni bucov je usamljeni bandit i u zavisnosti od raspoloženja može biti u matici, a može i uz samu obalu, najčešće neku uvalicu odakle vrebe i izleže u napad. Kada nema aktivnosti na površini, tražite ga na dnu, u blizini sprudova, velikih oborenih stabala, tražite ga, gde god vam padne na pamet jer nikada ne znate gde će udariti. Bucov je riba koja je prilično aktivna i može udariti u bilo koje doba dana i na bilo kom mestu, i skoro na većinu tipova varalica, a ovo su neke od najlovnijih.

Varalice za bucova – koje odabrati i kako ih koristiti

Moja kolekcija varalica za bucova je prilično jednostavna ali potvrđeno efikasna. Sastoji se od dosta različitih modela kašika i leptirastih varalica, u raznim dekorima i težinama, nekoliko površinskih voblera i čuvenim sistemom za pecanje bucova sa mušicama (strimerima) i pilkerom na kraju. Upravo ovom sistemu ću posvetiti poseban deo članka jer je to provereno najefikasniji način da upecate kako manje, tako i one kapitalne bucove. Idemo iz početka.

Pecanje bucova na kašiku i leptira

Prilikom varaličarenje bilo koje grabljivice, počev od soma, štuke, smuđa, klena, pastrmke, čuvene leptir varalice i kašike imaju izuzetno veliku lovnost decenijama unazad, samim tim, sigurno polovinu upecanih bucova u životu sam dobijao upravo na kašike, a potom i leptire.

U kutijici morate uvek imati nekoliko tipova kašika, moja preporuka su DAM kašike i čuvene MEPPS leptiraste varalice, ukoliko uspete da nađete i GRBA kašiku obavezno je kupite, odlično su se pokazale za lov bucova. Zapravo, gde god vidite, novu ili polovnu kašiku, oblika ili dekora koji nemate kupite je. To su relativno jeftine varalice, od 150-300 dinara koštaju i ja ih uvek koristim prvi zabačaj kako bih ispitao teren, da nema kača i slično, a baš u tim prvim jutarnjim zabačajima skoro pa uvek dobijem po nekog, manjeg ili većeg bucova.

Pecanje bucova na voblere

Ja lično preferiram Rapala i Salmo voblere, dolično su se pokazali za lov bucova, mada u svojoj kolekciji imam i nekoliko ručno pravljenih voblera koji su nezamenljivi. I ako najmanje pecam bucova na voblere jer ih uglavnom dobijam na metalne varalice, uvek sa sobom nosim Rapala X Rap 5, Rapala Shad Rap Shallow Runner 5, Rapala Deep Runner 5 , Rapala Rattlin 05, Rapala Flat Rap i slične površinske i dubinske voblere, prosto ima dana kada bucov ne grize metal i tada navedene vobleri postaju nezamenljivi.

Pecanje bucova na glavinjaru

Ima dana kada nema nikakvih aktivnosti na površini, to se vidi već u prvih nekoliko desetina minuta provedenih na reci i tada je suludo pokušavati na bilo koji tip površinskih varalica jer je riba iz nekog razloga bliže dnu. U tim danima, ukoliko želite da upecate bilo koju grabljivicu, pa samim tim i bucova, samo zakačite neku od glavinjara, bilo domaće ili fabričke prozivodnje i pretražujte dno.

Nije toliko bitno ko je proizvođač glavinjare koliko je bitno da imate različite vrste dekora i težine i da češće menjate kako bi povećali šansu za ulovom.

Dakle, kada nema aktivnosti na površini, glavinjare vade situaciju.

Pecanje bucova na strimere

Za kraj ostavljam verovatno najmoćniji sistem za varaličarenje bucova, u pitanju je jednostavan sistem, dužine oko 70cm koji na sebi ima zavezan jednu ili dve mušice na predvezima dužine 25cm, a na kraju zakačen metalni pilker.

Ovaj sistem veoma uspešno opanaša kako mali bucov (pilker na kraju sistema) juri sitnu ribu (mušice na sistemu), praveći ozbiljne vibracije i metež na površini reke kojoj ni jedan bucov neće moći da odoli.

Sistem je toliko uspešan da se dešava i da se po nekada dva bucova zakače na mušice, ili jedan na mušicu, jedan na pilker, pa u jednom zabačaju možete izvući dva bucova!

Uskoro video kako se pravi ovaj sistem kao i snimak testiranja istog na vodi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *