Varalice za soma – vodič za odabir

Pored nekoliko veoma popularnih tehnika pecanja soma, poput bućkanja ili pecanja na dubinku, varaličarenje soma, bilo sa obale ili čamca, meni je omiljena tehnika zbog konstantnog pokreta i traženja ove najveće rečne grabljivice. Upravo zbog toga, varaličarenje soma više podseća na lov zveri nego na pecanje ribe.

U našem vodiču za pecanje soma pisali smo o različitim tehnikama i mamcima za somove, a temu varaličarenja, odnosno odabiru varalica za soma obradićemo detaljno u ovom članku.

Glavinjare za soma

Glavinjare su jedne od najuniverzalnijih varalica i treba ih što češće bacati jer će se na nju zaleteti i bandar, bucov, štuka ali i somovi, kako oni mali tako i kapitalni. Glavinjarom možete tražiti soma na samom dnu džigovanjem, a i na površinim brzim i osečnim povlačenjem ove varalice koja pravi izuzetno sitnu, ali snažnu vibraciju. 

Kada pecate soma sa glavinjarom, preporučuje se da je prilikom izbačaja pustite da propadne do dna i onda možete krenuti polako da je izvlačite ka površini, pa nešto brže da je namotavate, a onda opet pustite da propadne… Igrajte se sa ovom, veoma moćnom, varalicom, možete je voditi ravnomerno uz povremena zaustavljanja i cimanja, kao i promene smera.

Glavinjare od meke plastike

Izlivaju se uglavnom od silikona sa postavljenim olovom unutar tela, od čijeg položaja i težine zavisi i sam rad varalice. Silikonske glavinjare su veoma popularne na našim vodama kao izuzetno lovne varalice. Postoji dosta kvalitetnih domaćih proizvođača silikonskih glavinjara poput Neša Lures, Draško glavinjare, Vida ili Orka… pa je najbolje da se posavetujete sa lokalnim prodavcem koju glavinjaru da kupite u zavisnosti od vode na kojoj pecate. 

Metalne glavinjare

Metalne glavinjare nisu ništa lošije od glavinjara napravljenih od meke plastike. Čak su se na nekim svetskim testovima pokazale kao efektnije pogotovu u traženju kapitalnih somova na velikim rekama poput Dunava, Save, Ebra…Rad metalnih glavinjara uslovljen je odnosom težine glave i ostatka tela varalice.

Vobleri za soma​

Som ima veoma slab vid i uglavnom ide u potragu za hranom oslanjajući se na vibracije koje prave druge ribe, rakovi, žabe i sva ostala, prirodna, hrana ove grabljivice. Upravo zbog ovoga, varaličarenje uz pomoć različitih tipova voblera je najčešća tehnika lova na soma. 

Vobleri za soma su najčešće kruškastog oblika, često dvodelni i napunjeni kuglicama – odnosno, vobleri sa zvečkom koji pod vodom prave ozbiljnu buku koja diže i najveće somove sa dna. U zavisnosti od vode, terena i doba godine najčešće se koriste sledeći tipovi voblera, poput plitkoronaca, dubokoronaca ili džerkova.

Vobleri plitkoronci

Kao što se iz naziva može zaključiti, ovo su vobleri koji imaju veoma malu dubinu uranjanja i najčešće se koriste u proleće kada somovi izlaze iz dubokog zimskog sna i leti kada sa porastom temperature vode, som često provodi vreme na površini, pa ukoliko mu se na putu nađe ova varalice, veoma su male šanse da je neće pojuriti i uzeti. Plitkoronici imaju veoma male pakte (kljun) koje u odnosu na telo zatvaraju veliki ugao.

Vobleri dubokoronci

U odnosu na plitkoronce, dubokoronci prilikom vođenja imaju dubinu uranjanja i do 5-6 metara pa se najčešće koriste na većim rekama poput Dunava, Save, Tise ili na jezerima poznatim po kapitalnim primercima ulovljenih somova kao što je Srebrno jezero, Zlatarsko, Gružansko i slična…

Dubokouranjajući vobleri imaju dugačku paktu (kljun) koja ima veoma mali ugao zatvaranja u odnosu na telo voblera. Takođe mogu biti jednodelni koji prave dosta manju ali “krupniju” vibraciju ili iz više delova sa “sitnom i brzom” vibracijom.

Kao i kod svih ostalih varalica, nema univerzalnog pravila koja opcija je bolja. Probajte sa jednim tipom voblera, pa ako ne grize pređite na drugi. Nekada je som na dnu, nekad na površini i pored same obale, a nekad u samoj površini u matici reke, ovo je najčešće tokom proleća, kada som pliva uzvodno kako bi ispirao parazite sa kože nakupljene tokom zimskog sna.

Neki od najpopularnijih voblera za soma su DAM CATDIVER dužine 11cm i težine 32 grama i teška kategorija TIGHT-S SHALLOW, dužine 12cm i težine 65 grama.

Džerkovi - jerk za soma

Pored pecanja soma, džerkovi su veoma popularne varalice i za lov štuke. Džerk je varalica površinskog tipa, može biti sa ili bez kljuna, koja jakim povlačenjem i cimanje kroz vodu putuje u cik-cak smeru, odnosno, zavodi se i na taj način simulira kretanje ošamućene ili ranjene ribe koja je na izdisaju i pri kraju sa energijom, a takvima ni jedna grabljivica ne može da odoli.

Najpopularniji modeli jerk varalica dolaze iz Rapale iz Husky Jerk serije.

Na ovom videu možete pogledati snimak našeg kolege Slavka Arsića, kako sa Rapalom Husky Jerk 10 dobija lepog soma na Moravi…

Kašike za soma

Kašika, kao i glavinjara, veoma moćna i univerzalna metalna varalica na koju su ulovljeni neki od najvećih somova. Za soma se koriste kašike većih težina od 50-100 grama, pa je potrebno uskladiti ih i sa akcijom bacanja vašeg štapa. Ove metalne varalice odlikuje dalek izbačaj i snažna vibracija u vodi. 

Najpoznatiji modeli kašika su DAM EFFEZET TWIN SPOON, dužine od 3-10 cm i težine od 6-60 grama, u tri standardna dekora, silver, gold i copper. Ovu kašiku možete kupiti u bilo kojoj radnji ribolovačke opreme i obavezno je morate imati u kutiji.

Pored standardnih kašika, dam ima verovatno najveći izbor različitih kašika u mnoštovo dekora, oblika i veličina.

Koja je najbolja kašika za soma?

Da, baš tako, verovatno najbolja kašika za pecanje kapitalnih somova. Reč je o hibridnom i veoma inovativnom modelu kašike DAM Madcat A-Static Rattlin spoon. Kašika koja u sredini svog tela ima propeler sa kuglicama koje pod vodom prave neverovatnu buku i vibraciju kojoj som ne može da odoli. Ova kašika je teška 110 grama! Ukoliko ste rešeni da upecate kapitalnog soma ove sezone, ovaj kašika je pravi izbor!

Silikonske varalice za soma

Ove varalice u kombinaciji sa jig glavama su idealan mamac za soma u rano proleće, kada je som manje aktivan i tek se razbuđuje iz dubokog zimskog sna. Tada su somovi na dnu i neće trošiti previše enrgije na aktivnu potragu za hranom već će iz zasede hvatati sve što im se naše u blizini.

Postoji nekoliko sistema za silikonske varalice, a mi smo u ovom članku opisali top šest sistema za džigovanje.

Prilgodite težinu jig glave vodi na kojoj pecate, pa na sporijim rekama ili jezerima korisite lakše glave od 10-30 grama, dok za reke poput Dunava ili Save bićete prinuđeni za duplo teže glave.

Prilgodite težinu jig glave vodi na kojoj pecate, pa na sporijim rekama ili jezerima korisite lakše glave od 10-30 grama, dok za reke poput Dunava ili Save bićete prinuđeni za duplo teže glave.

Set varalica za pecanje soma

Ukoliko ste došli do kraja ovog članka uvideli ste da su skoro sve varalice efektne u lovu soma, a koja je najbolja – to morate da pitate soma! 🙂

Naša prepurka je da, ukoliko ciljano lovite soma, imate u kutiji spakovane varalice raznih tipova, sa dobro naoštrenim udicama jer nikada ne znate na koju će som odreagovati i pojuriti je, a da ne bi išli od radnje do radnje i tražili različite modele varalice uskoro pripremamo  alaski set za pecanje soma!

One Response

  1. Hvala Vam na opširnom savjetu za lov soma .
    Molio bih Vas info gdje u Hrvatskoj ima kupiti metalnu varalicu
    DAM Madcat A-static Rattlin spoon.
    Lp
    Denis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *