Sonar za ribolov – vodič za odabir

Kako sonari za pecanje funkcionišu?

Svaki sonar se u principu (pojednostavljeno rečeno) sastoji od dva dela – displeja (head unit) i sonde koja se nalazi u vodi (pričvršćena za čamac ili na nekom nosaču). Međusobno su povezani kablom, a sonar se napaja sa izvora struje od 12V (akumulator).

Sonar preko sonde koja se nalazi u vodi emituje zvučne talase na određenim frekvencijama, taj zvuk putuje kroz vodu, nailazi na prepreke, udara u njih, odbija se i vraća se prema sondi sonara koja ga hvata, a na osnovu vremena koje je proteklo od slanja do vraćanja, procesor sonara (na osnovu moćnog softvera i preciznih algoritama) na svom displeju na taj način dobijene informacije i prikazuje u vidu slike dna, prepreka, ribe i svega od čega se zvuk odbija.

Šta nudi današnja sonarna tehnologija na tržištu?

Svi uređaji (čak i oni najeftiniji) sada imaju kolor ekrane. Najjeftiniji modeli obično imaju samo 2D prikaz (pikselizirana kolor slika gde se grana na dnu prikazuje kao obris nečega u kockicama raznih boja), malo skuplji modeli već imaju i DI (Down Imaging), mnogo jasniji i precizniji prikaz dna – gde drvo vidite zaista kao drvo sa sve razgranatim granama, potopljeni čamac – baš kao čamac, travu – kao vlasi trave, a najskuplji modeli imaju i Side Imaging (SI) odnosno skeniraju i prikazuju vam vrlo precizno dno i teren do 60-tak metara sa obe strane čamca, a istovremeno i neposredno ispod čamca (DI).

Skuplji modeli imaju ugrađen i GPS pa sa njima možete i bukvalno nacrtati kartu dna vaše vode i snimiti je na svoj uređaj na ekranu prikazanu vašu poziciju na vodi. Možete označiti „markirati“ dobra mesta za pecanje pa im se sledeći put vrlo precizno vratiti.

Imaju takođe i Bluetooth pa ih možete povezati sa vašim telefonom, imaju i mrežne izlaze pa se svi uređaji u čamcu mogu povezati u jednu mrežu i možete sa njima komandovati i sa ekrana sonara. 

 
Svi ovi uređaji naravno prikazuju i ribe (one su prikazane najčešće kao lukovi ili bele tačkice) ali iako većina ribolovaca misli da su to čarobni uređaji sa kojima ćete svaku ribu videti i naći kao na dlanu – to ipak nije slučaj niti je to glavna vrednost ovih uređaja. Najveća vrednost je što ćete videti vrlo jasnu i neverovatno detaljnu i preciznu sliku dna, prepreka, dubina, prelaza iz plićaka u dubine, panjeve na dnu, jata sitne ribe… pa ćete na osnovu toga vrlo lako naći i vrstu ribe koju tražite i pecate.

Što je riba veća – to se naravno jasnije vidi na ekranu sonara. Kod skupljih modela se riba vidi ponekad baš kao riba ili se vidi njena silueta/senka, pa u mnogo slučajeva iz prikaza možete čak i da znate koja je vrsta u pitanju.

Koji model sonara odabrati?

Svaki proizvođač sonara danas u ponudi nudi uređaje u više cenovnih klasa, a mi ćemo za primer uzeti američkog prizvođača Humminbird (jednog od lidera u ovoj branši). Ovaj svetski poznati brend trenutno ribolovcima nudi 3 serije sonara: PiranhaMax, Helix i Solix (osnovna, srednja i najviša klasa), a tu je još i posebna Ice serija namenjana ribolovcima koji pecaju kroz rupe na ledu. To je u osnovi Helix serija prilagođena takvim potrebama i nije interesantna za naše tržište jer nemamo hladne zime i tako debeo led da bi se moglo pecati sa njega.

PiranhaMax - Osnovni model po veoma pristupačnoj ceni!

Serija PiranhaMax se trenutno sastoji od samo dva modela: PiranhaMax 4 i PiranhaMax 4 DI. To su cenom vrlo pristupačni sonari (19.990 i 29.990 din) sa kolor displejem dijagonale ekrana 4,3 inča  koji su namenjeni ribolovcima sa skromnijim budžetom ili onima kojima sonar prvenstveno treba da bi na njemu videli najosnovnije informacije: dubinu vode, njenu temperaturu, da bi videli prelaze dubine, dno (da li je tvrdo, mekano – muljevito), ima li dole prepreka, krša, imaju alarm za nailazak na plitku vodu, alarm za nailazak na ribu itd.

PiranhaMax 4 pritom ima kolor displej sa osnovnim 2D prikazom dok model PiranhaMax 4 DI pored 2D prikaza ima i tzv „Down Imaging“ (DI) mnogo detaljniji prikaz dna (drvo na dnu vidite zaista kao drvo sa granama, trava se vidi zaista kao trava odonsno imate puno precizniju i jasniju sliku a ne 2D „siluetu od kolornih „kockica“/piksela za koju možete samo nagađati šta je tačno.

Ovi sonari naravno prikazuju pored dna i ribe a one su kod prvog u obliku „lukova“ (tako obični sonar vidi ribu) ili ako uključite „Fish ID“ opciju onda će se prikazati ikonica ribe pored koje će biti i dubina u (u brojkama) na kojoj se nalazi.

Dakle, u suštini jednostavni i jeftini uređaji skromnih mogućnosti ali koji su i pored toga svejedno vrlo korisna pomoć za riboovca, pogotovo kada peca na njemu nepoznatoj vodi.

Helix serija - Dizajnirana za zahtevnije ribolovce!

Serija Helix je namenjena zahtevnijim ribolovcima, a sastoji se od više modela sa raznim dijagonalama (veličinama) displeja, počevši od 5 inča pa sve do 12 inča (Helix 5, Helix 7, Helix 8, Helix 9, Helix 10 i Helix 12).

Osim što su im ekrani veći oni su i veće rezolucije pa korisnik ima i puno bolji i detaljniji prikaz nego što je na osnovnoj PiranhaMax seriji.


Ova serija počinje sa modelom Helix 5 (bez ikakvih drugih oznaka) koji u suštini ima isti 2D prikaz kao i početna PiranhaMax (takođe ima i identičnu sondu) ali pošto ima bolji procesor, bolji softver i veći ekran veće rezolucije – kupac dobija dosta bolji prikaz na ekranu. Za nešto više od toga potrebno je kupiti neki od skupljih modela iz Helix serije.

Humminbird ovde vešto trgovački „balansira“ ponuđene uređaje pa tako u Helix 5 seriji i svakoj sledećoj dijagonali ekrana nudi više različitih (pod)modela od kojih svaki sledeći nudi neku dodatnu karakteristiku, naravno za određen procenat veću cenu.

Recimo, Helix 5 DI ima i 2D i „Down Imaging“ (DI) prikaz (kao skuplja PiranhaMax), Helix 5 CHIRP GPS ima ugrađen i GPS prijemnik pa njime možete uz crtati karte dna vode na kome pecate i možete videti gde se nalazite tačno na vodi, možete označavati „markirati“ dobre pozicije itd.

Top model u ovoj seriji je Helix 5 CHIRP SI GPS G2 ima skoro sve Humminbird tehnologije: Down Imaging, Side Imaging (prikaz sa obe strane čamca), CHIRP moduliranje frekvencije rada, ugrađen GPS, AutoChart – crtanje karata dna, slot za memorijsku karticu itd.

Cene kod Helix serije se kreću od 39.900 din pa sve do 356.000 din.

Serija Solix - Namenjena za surove profesionalce!

Serija Solix – ovo je najviša, odnosno, najskuplja serija Humminbird sonara i od Helix serije se razlikuje po tome što ima mnogo ozbiljnije urađene konektore odnosno izlaze pozadi (metalne, sa navojnim osiguranjima).

Solixi imaju takođe poseban/direktan mrežni izlaz za umrežavanje a opcijama se upravlja preko touch screena. Dijagonale ekrana kod Solixa kreću od 10 inča pa naviše (Solix 10, Solix 12 i Solix 15).

Cene ovih uređaja se kreću od 360.000 dinara pa sve do čak do 613.000 din.

Sve što je rečeno za Helix važi i za Solix samo što je ovo još jedan stepenik/klasa više, još veće dijagonale ekrana i u suštini još ozbiljnije izrađeni uređaji bez kompromisa, a koji se obično koriste na većim i skupljim plovilima i namenjeni su ribolovcima dubokog džepa (u USA ih recimo koriste profesionalni ribolovci i takmičari, tj. mnogi koriste paralelno najjače modele Helixa i Solixa).

Kako doneti odluku koji sonar odabrati?

Dakle, u principu – koliko para, toliko muzike, tako da je najbolje sagledati koliki je vaš budžet za sonar i promisliti o uslovima primene.

Postavite sebi sledeća pitanja ili još bolje porazgovarajte sa prodavcem na temu: Da li je potreban GPS, odnosno, da li nameravate da crtate svoje karte dna, da li vam je potreban bočni prikaz/skeniranje sa obe strane čamca (Side Imaging), da li imate nameru da sonaru u budućnosti dodajete još neku sondu – odnosno gde će te ga koristiti (ako će se koristiti na moru odnosno velikim dubinama, obično je potrebo dokupiti i posebnu sondu za rad na većim dubinama), da li možda odmah ili kasnije nameravate da ga povezujete sa nekim uređajima na plovilu, itd…

Informacije o budžetu ali i  potrebama, osnosno uslovima korišćenja, ključne su za preporuku.

Ovde se možete slobodno rukovoditi onom narodnom: „Ako ne znaš šta je dobro – znaš šta je skupo“. Skuplje je ovde nažalost uvek i obavezno bolje, a dijagonala ekrana pritom izuzetno bitna: što veći – to bolje., odnosno, daleko bolje korisničko iskustvo je sa većim ekranima!

Naime, tehnologija je ovde otišla strašno daleko. Sonari imaju izuzetno moćne procesore i jake sonde i da bi se te informacije koje je sonar prikupio u vodi pravilno interpretirale (prosto rečeno, da biste to što on prikazuje – a prikazuje, odnosno, šalje na ekran jako puno informacija i detalja – mogli da što bolje vidite  – bitan je što veći ekran).

Ekran Helixa 5 je u principu nažalost manji od mnogih današnjih smart telefona pa tu već možete i sami da naslutite u čemu je problem. Ako recimo imate uključeno bočno skeniranje terena (60 metara sa svake strane čamca), sonar kada detektuje ribu to će na toj udaljenosti biti bukvalno tačkica koju zbog malog ekrana verovatno nećete ni primetiti.

Skuplji modeli imaju veće ekrane, još bolje sonde, rade na višim i većim frekvencijama pa ujedno daju još više detalja i mnogo precizniji prikaz na ekranima. Mogu se takođe i umrežiti u jedan sistem sa ostalim uređajima u čamcu pa možete svim komandovati sa ekrana sonara (sa osnovnim motorom, pramčanim motorom, radarom, talon sidrima itd.), što nije slučaj sa početnim modelima.

Kod nas se (pored najjeftinijh modela – zbog ekonomske situacije i niskog životnog standarda) najviše prodaju PiranhaMax sonari i Helixi 5, te poneki 7 i 9 (pritom,  što je veća dijagonala – to manje prodatih primeraka), dok se još skuplji uređaji mnogo slabije ili nikako prodaju. No „sedmica“ i „devetka“ već u sebi praktično imaju sve nanovije Humminbird tehnologije i opcije (a pogotovo „devetka“), a top model Helixa 9  (Helix 9 MSI GPS G3N)  košta 203.000 din, što jeste puno ali opet nije preterano za jedan vrhunski uređaj ovog tipa kakav se ne kupuje baš svaki dan.

Na modelima od 9, 10 i 12 i više inča može da se koristi i najnovija sonda koja skenira poput radara 360 stepeni oko čamca, a to na jeftinijim modelima nije moguće, odnosno nije podržano. Zbog jako visoke cene Solix modeli se praktično i ne prodaju kod nas.

Kakva je situacija sa drugim proizvođačima sonara?

Sve nabrojano važi i za druge proizvođače, svi oni manje-više prate jedni druge i imaju slična ili ista rešenja samo ih drugačije nazivaju, a od njihovog stepena tehnologije i razvoja zavisi kakvu, odnosno, koliko preciznu sliku korisnik njihovih uređaja ima na ekranu – Humminbird-a tu smatraju za broj 1.

Recimo, „Down Imaging“ proizvođač Garmin kod svojih uređaja naziva „Down Vu“, Side Imaging – „Side Vu“ itd.

Isti je slučaj i sa proizvođačem Lowrance i drugima. No, tu i tamo neko od njih povremeno ima i nešto jedinstveno što drugi nemaju. Recimo, Humminbird ima „360 Mega Imaging“ – sondu koja skenira i prikazuje sve u  punom krugu od 360 stepeni oko čamca (to nijedan drugi proizvođač trenutno nema, ali ta sonda košta kao još jedan ceo skuplji sonar), dok recimo Garmin ima „Panoptix Livescope“ – live prikaz situacije neposredno ispred čamca (prikaz u realnom vremenu, vidite siluete riba bukvalno kako plivaju ispod vas). No, sledeće godine i Humminbird verovatno izbacuje svoju verziju te tehnologije pa sve ide opet u krug… 

Pored ovih nabrojanih „klasičnih“ sonara, na tržištu postoje i neki modeli čija se sonda recimo zabacuje štapom i mašinicom poput varalice, pa je bežično povezana sa vašim telefonom a postoje i još neke portabl verzije sonara, no takvi uređaji daju vrlo šture, osnovne informacije (dubinu vode, vidite eventualno dno kakvo i to je to), ali su bar jeftini i pristupačni.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *